Пт, 03.05.2024, 17:59
Добре дошли! Гост | RSS
Начало | | Sign Up | Log In
Главно меню
Log In
Търсене
Календар
«  Юли 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив
Анкети
Колко мобилни телефона използвате?
Всичко отговори: 21
Нашите приятели
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • ФСГ "В.Левски"
  • РИО Добрич
  • МОН
  • Статистики

    Всичко онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0
    Сайт с материали по информатика, ИТ и икономическа информатика
    Начало » 2015 » Юли » 17 » Информатика, ИТ ...
    17:10
    Информатика, ИТ ...

    Информатика

    от Уикипедия, свободната енциклопедия

    Информатиката е наука за събирането, преобразуването, преноса и съхранението на информация с произволни, включително и автоматични, средства. Тя изучава: информацията от гледна точка на нейната структурираност, количествените ѝ характеристики, формите и начините ѝ на представяне; информационните процеси като композиция на основните информационни дейности, както и методите и средствата за автоматизирането им.

    Компютърни науки

    В англоезичните страни информатиката се нарича computer science (компютърни науки) - официално термин informatics няма, въпреки че се използва, например в името на Международната олимпиада по информатика - International Olympiad in Informatics. Твърди се, че Едсхер Дейкстра е казал по този повод „Информатиката е толкова за компютри, колкото астрономията е за телескопи.“ Думи със сходен корен се ползват в болшинството европейско-континентални езици. Например Informatik на немски, informatique на френски, informatica на други романски.

    В практиката по света има разлика в учебните програми по информатика и компютърни науки. В университети в САЩ, които имат специалност „informatics“, тя обхваща и човешката страна в ползването на компютри. Във Факултета по математика и информатика на Софийски университет, въвеждайки класификация на ACM, създават специалност „компютърни науки“, с по-специфичен фокус върху изчислителните възможности на компютърните системи.

    Информационни технологии

    от Уикипедия, свободната енциклопедия

    Информационните технологии (ИТ) са група технологии, предназначени за събиране, обработка, съхранение и разпространение на звукова, графична, текстова и числена информация, и използващи за тази цел базирано на микроелектрониката съчетание от компютърна и телекомуникационна техника. Информационните технологии обхващат практическото приложение на информатиката и в това отношение споделят някои общи черти с инженерните дисциплини.

    Понятието „информационни технологии“ в съвременния си смисъл е използвано за пръв път през 1958 година в статия в Харвард Бизнес Ревю, където авторите Харолд Лийвит и Томас Уислър отбелязват, че „новата технология все още няма определено наименование. Ние ще я наричаме информационна технология (ИТ)“.

    Тъй като обработваната информация най-често е в дискретизиран вид, информационните технологии понякога са наричани и цифрови (дигитални). Поради важната роля на комуникациите в съвременните средства за обработка на информация, често се използва и по-широкото понятие информационни и комуникационни технологии.

    В центъра на информационните технологии е информацията — тяхната основна задача е автоматизиране и систематизиране на работата с нея с помощта на изчислителна техника (компютри). Информацията е понятие, свързано с обективното свойство на материалните обекти и явления (процеси) да пораждат многообразие от състояния, които могат да се предават на други обекти чрез взаимодействия и да се запечатват в тяхната структура. Макар да не съществува общоприета конкретна дефиниция, обикновено под информация се разбира налично, използваемо знание. В по-тесния технически смисъл информацията е подредена редица от символи — данни.

    Теоретичната основа на информационите технологии е информатиката — наука, занимаваща се със събирането, преобразуването, преноса и съхранението на информация с произволни, включително и автоматични, средства. Тя изучава информацията от гледна точка на нейната структурираност, количествените ѝ характеристики, формите и начините за нейното представяне, както и информационните процеси като композиция на основните информационни дейности и методите и средствата за тяхното автоматизиране. Информатиката произлиза от и е тясно свързана с математиката, лингвистиката, електронното инженерство и други науки.

    Бързото развитие на информационните технологии и нарастването на тяхното стопанско значение се дължи на рязкото увеличение на разпространението и достъпността на техническите средства, на които те се базират. Така за периода 1986-2007 година в глобален мащаб основните параметри на техническата инфраструктура, като изчислителна мощност и капацитет на комуникационните мрежи и средствата за съхранение на информация, нарастват експоненциално, удвоявайки се за период от 1 до 3 години.

    Информационните технологии използват за обработка и съхранение на информация електронноизчислителни машини — компютри. Първите електронни компютри се появяват в средата на 20 век, като само за няколко десетилетия ефективността и достъпността им нарастват до такава степен, че те започват да се използват в почти всяка област.

    В контекста на бизнеса според Американската асоциация за информационни технологии ИТ е „изучаването, дизайна (проектирането), изграждането, приложението, поддръжката и мениджмънта на компютърно-базирани информационни системи“. Отговорностите на тези, които работят в полето включва администрация на мрежи, разработка на софтуер, инсталация на софтуер, планиране и мениджмънт на организационния технологичен цикъл, при което се поддържат софтуер и хардуер, с обновяване (ъпгрейди) и заменяне.

    Бизнес стойността на ИТ е в автоматизацията на бизнес процесите, предоставянето на информация за вземане на решения, свързването на бизнесите с техните клиенти и предоставянето на средства за продуктивност за увеличаване на ефикасността.

    Views: 1098 | Added by: gele | Tags: информатика, ит, информационни технологии | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Само регистрирани потребители могат да коментират!
    [ Sign Up | Log In ]
    Copyright MyCorp © 2024